Gezocht: kandidaten voor de jubileumeditie Helden van Eefde 2017

Op donderdag 8 juni vindt voor de tiende keer in Eefde het evenement De Helden van Eefde plaats. De werving van nieuwe kandidaten voor de jubileumeditie 2017 loopt. Meedoen is niet alleen weggelegd voor ervaren amateurzangers en –zangeressen, maar ook voor onervaren zangers. Het evenement biedt voor beide categorieën een prachtige uitdaging. Deelnemen betekent een live optreden met groot orkest en veel publiek, in een laagdrempelige, sfeervolle omgeving en met professionele begeleiding. Aanmelding kan tot en met 7 maart via wietske.vanderhoeve@concordiaeefde.nl 

De Helden van Eefde groeide in tien jaar tijd uit tot een hoogtepunt van de dorpsfeesten in juni. Het geniet een enorme populariteit onder de lokale bevolking én daarbuiten. Zangtalenten kunnen alleen of als groep optreden. Zo’n 65 musici van harmonieorkest Concordia zorgen voor de muzikale begeleiding. De Oranjevereniging Eefde en Muziekvereniging Concordia bedachten tien jaar geleden samen de formule van het evenement. Inspirator was dirigent Jos Pijnappel, die de handen op elkaar kreeg voor het idee van een open podium. Sindsdien is de Helden van Eefde jaarlijks het succesvolle resultaat van nauwe samenwerking.

Meedoen

Waarom zou je meedoen aan De Helden van Eefde? Dat is waarschijnlijk het beste uit te leggen door oud-deelnemers. Zoals Jolanda Steman, die in 2014 én 2015 meedeed. Ze viel in de prijzen, maar daar gaat het niet om, aldus Jolanda. “Het gaat om lekker muziek maken op een andere manier. “Ze is een ervaren zangeres, zingt al ruim 20 jaar, sinds 6 jaar met haar eigen band pop/rock – soulband Just Jo. “Als je eens wat anders wilt dan je gewend bent, moet je zeker meedoen. Het is ook de mix van klassiek en pop en allerlei andere stijlen die het zo aantrekkelijk maakt, het is vernieuwend. Ik ben gewend alleen met gitaar, bas en drums te werken. Met een groot orkest erachter is dat echt anders, andere timing bijvoorbeeld, fijn om daarmee te oefenen. Het betekent voor mij een heel andere beleving van muziek. Het is ook een uitdaging voor de orkestleden van Concordia. Dat zij het aandurven om eens wat anders te doen, maakt mij enthousiast. Juist die mix van stijlen en mensen van allerlei pluimage maakt het geweldig. Van mensen die altijd wilden zingen, maar er nooit wat mee deden, tot singer-songwriters. Het kan heel verrassend zijn wat er gebeurt!”

Een feestje

Je wordt als kandidaat in de watten gelegd, zegt Jolanda. “De ruimte die er is voor repeteren met het orkest, de professionele fotoshoot van de kandidaten en dan de avond zelf, in een volle tent met een gemengd publiek van jong tot oud. Dat is een geweldig feest! Ook aan de begeleiding van zangcoach Juliette Dumoré heb ik veel gehad, bijvoorbeeld om op de goede manier voldoende volume te maken. En je moet op veel dingen tegelijk letten, daar is de dirigent dan weer heel belangrijk bij. Hij is sowieso onmisbaar, maar is het mooi om te zien hoe hij met zijn enthousiasme en doortastendheid mensen weet te stimuleren.

Jolande heeft nog nauwe contacten met orkest en organisatoren. “We maken gebruik van elkaars contacten. In november hebben we met Concordia samengewerkt voor een concert in de Buitensociëteit in Zutphen: Rock meets opera. Een mooie ervaring. Hoe probeer je samen mensen te raken met je muziek? Open staan voor nieuw en anders, voor plezier, maar zeker ook voor kwaliteit! “

Heldendaad

Klaas Bron, oud-voorzitter van Oranjevereniging Eefde, is samen met een aantal andere ‘trekkers’ vanuit Concordia en de Oranjevereniging, verantwoordelijk voor coördinatie, promotie, fondswerving en alles wat er verder bij het evenement komt kijken. Over de naam Helden van Eefde zegt hij: “We wilden vanaf het begin een eigennaam, die recht deed aan de prestaties van onbekende talenten. Mensen die nog vaak nog nooit voor publiek hebben opgetreden en dan iedereen daarmee verrassen. Die uit hun eigen schaduw komen en vol in de schijnwerpers staan. Dat kun je rustig een ‘heldendaad’ noemen.” Er is sprake van een sterk team, dat elk jaar naar verbetering streeft. Zo wordt er inspiratie voor vernieuwing gevonden bij programma’s als The Voice of Holland en is er een systeem om op de kandidaten te kunnen stemmen. De kandidaten krijgen een professionele fotoshoot en sinds vorig jaar vindt ook broadcasting via internet plaats. En dan is er nog de professionele begeleiding van zangers en musici door de gedreven dirigent Jos Pijnappels en ervaren zangcoach Juliette Dumoré. Het kan niet anders of de jubileumeditie van De Helden van Eefde wordt weer een enorm festijn!