Ruim 400 Eefdenaren brachten gezamenlijk een toast op het nieuwe jaar uit. Het programma met sprekers en een informatiemarkt was een doorslaand succes. Jong en oud keek terug op 2016 en vooruit naar 2017. Diverse onderwerpen van Traverse, 2e sluiskolk en het Dorpsplan 2017-2025 werden besproken, oude bekenden herenigd en nieuwe verbindingen gelegd. Van Eefde, voor Eefde. Het gezamenlijk initiatief van verschillende verenigingen zorgde voor een grote opkomst met betrokken publiek waar saamhorigheid en gezelligheid de boventoon voerde. Muziek van Duo Hekkelbarg en Concordia en niet te vergeten de Midwinterhoornblazers verbonden de aanwezigen tot een sfeervol samenzijn. De hapjes van de nieuwe Syrische inwoners en de traditionele kniepertjes en snert met drankjes maakten het compleet. Alle aanwezigen waren het er over eens: Eefde leeft en verbindt prachtig.

Een wit vel met in het midden een zwart vlekje! Wat zien we? Kernwethouder Jan Kottelenberg adviseerde om naar het grote witte vlak te kijken en dat deden de aanwezigen. De Traverse Noord is bijna afgerond en ook Traverse Zuid richting Zutphen wordt aangepakt. De woningen op het Kompasterrein zijn in aanbouw. De 2e sluiskolk is in 2020 gereed en als er voldoende animo vanuit de bevolking is en alles hobbels met de aannemer genomen zijn, wordt er in het najaar  een begin gemaakt met glasvezel in het buitengebied. De woningbouw op het Detmers kazerneterrein gaat beginnen. Iedereen was het erover eens: wensen zijn vervuld en knopen doorgehakt. Eefde leeft, we houden dit vast en blijven verbinden in 2017.

Dorpsplan

Tijdens de informatiemarkt gaven Vluchtelingenwerk Lochem, Oranjevereniging, het Werkatelier, Hartveilig Wonen en Concordia een kijkje in hun keuken. Tevens kon er informatie ingewonnen worden over de 2e sluiskolk door regionale combinatie Lock2Twente, het project Oerend Hart met de opzet van een muziektheater spektakel voor ouderen en over OEPZ Dorpsloop 2017: kidsrun en 5,5 of 10 km hardlopen of Nordic Walking op 19 maart, de opbrengst gaat naar Hulphond Nederland.

Eefde maak jezelf. Wat vinden we met zijn allen belangrijk in Eefde? Help mee met het realiseren van het Dorpsplan 2017-2025 en geef uw wensen en zorgen voor de toekomst van Eefde door was de oproep van de Dorpsraad Eefde. Bezoekers gaven in grote getale gehoor aan deze oproep  door ideeën te delen en  in de ideeënbus te doen. Inwoners die nog aanvullende ideeën hebben kunnen deze tot en met 15 januari 2017 via info@dorpsraadeefde.nl inleveren.

Concert Concordia

Geheel in stijl van het thema begeleidden Wonder-woman, een held op sokken, en twee verwaande schurken van Toneelvereniging NIO de honderden bezoekers naar de Ontmoetingskerk voor het eerste concert  “Helden en Schurken” van Concordia. De jonge heldin Isa Weultjes uit Eefde speelde een romantisch solostuk op altsaxofoon. André Hilhorst speelde zijn solo als fidele bassist terwijl zijn vrouw fagottiste Hanneke een schurkenstreek leverde door haar solo op de kazoofluit te spelen in Carmen’s Fantasy. Voorzitter Theo Klein Bleumink huldigde 5 jubilarissen van deze Eefdese muziekvereniging. Het concert werd afgesloten met een Medley van de Blues Brothers, de muziekhelden van dirigent Jos Pijnappel.

Verbindingen
Eefde barst van  de verbindingen volgens spreker Erik Haverkort, Eefdenaar en gemeenteraadslid.  Niet alleen 3 spoorlijnen, de N348, het Twentekanaal, en de Berkel verbinden op hun eigen manier. Hij noemde ook de Ontmoetingskerk, glasvezel en niet te vergeten de Muziekvereniging Concordia als een toonbeeld van verbindingen. Ook onze gemeente Lochem verbindt en heeft vertrouwen in burgers. Ze ondersteunt en roept op tot het zelf ontplooien van initiatieven. Na afloop ontstonden er geanimeerde gesprekken. Zowel voor- als tegenstanders waren het er over eens, zijn voordracht raakte de kern: we hebben in Eefde een rijkdom aan verbindingen!

De avond werd afgesloten met diverse zelfgemaakte hapjes door nieuwe Syrische inwoners van Eefde en natuurlijk traditiegetrouw met kniepertjes, snert en drankjes onder muzikale begeleiding van Duo Hekkelbarg.