De Buitensociëteit Zutphen kan ook Rocken | persverslag

De Buitensociëteit in Zutphen bestaat 125 jaar. Officieel vierde de concertzaal vrijdag jl. haar verjaardag met een concert door het Concertgebouworkest uit Amsterdam. Afgelopen zaterdag stond muziekvereniging Concordia uit Eefde op de bühne. Beide orkesten speelden voor een uitverkochte zaal maar de verschillen konden niet groter zijn: vrijdag een internationaal toporkest en zaterdag een regionaal amateurorkest met lef.

Concordia opende de avond met het nummer Fanfare Of The Common Man van A. Copland in een arrangement van J. Pijnappel. De toon werd gezet: Rock ’n Opera. Het orkest zocht de uitersten op in deze twee muziekstijlen en met succes. Het harmonieorkest speelde een aantal klassiekers en begeleide verschillende muzikale gasten. De Zutphense pop-rockband Just Jo liet de zaal rocken en de operazangeres Armanda ten Brink zong de overbekende operanummers als het Viljalied van F. Lehar en O Mio Babbino Caro van G. Puccini. Natuurlijk mochten nummers van Engelse rockband Queen niet ontbreken. De zanger Quinten Dikschei zong onder andere de overbekende Bohemian Rhapsody.

‘Ik ben beide avonden in de Buitensociëteit geweest en ik weet niet waar ik meer van onder de indruk ben. Ik heb het Concertgebouworkest meerdere keren gehoord en gezien en zaterdagavond ging ik voor het eerst mee naar een concert van Concordia. Je kunt de avonden absoluut niet met elkaar vergelijken maar ik was zaterdagavond meer dan aangenaam verrast. Het programma, de professionele aanpak en het enthousiasme van muzikanten en dirigent hebben mijn verwachtingen absoluut overtroffen’, aldus bezoeker Speksnijder. ‘Ik ga een volgende keer zeker weer.’